Baka surdegsbröd…

Baka surdegsbröd eller levainbröd om man så vill. Fantastiska frallor som är lätta att baka (när man lycktas få igång surdegen ordentligt) som verkligen mättar och är helt utan tillsatser.

Jag bakar detta så väl på jobbet i veckorna som hemma på helgerna. Lite pyssel är det men man får snabbt rutin på bakningen. Bra att tänka på om man vill baka utan tillsatser är att använda bra råvaror. Jag försöker att använda så bra mjöl som möjligt. Det vill säga mjöl utan massa tillsatser. Saltå kvarns mjöl funkar bra tycker jag, men får man tag på hantverksmjöl från mindre kvarnar som till exempel Warbro kvarn så fungerar det mycket bra också.

Jag upplever att mjöl med tillsatser inte fungerar så bra med surdegen då jag inte använder någon som helst industrijäst när jag bakar detta bröd. Nästa viktiga ingrediens är salt. Jag använder oraffinerat franskt havssalt från Atlantkusten. Saltet är lite grått och klumpigt med en fantastisk smak. Sista ingrediensen är vatten. Dessa tre beståndsdelar räcker för att baka surdegsbröd.

Första steget är att upp starta själva surdegen. Bra tips på detta finns här!

När denna är igång så kan man börja baka på den. Då börjar det roliga!

Storleken på hemmareceptet är som följer:

Recept

Ca 2-3 msk av den aktiva surdegen

5 dl ljummet vatten

25 g havssalt

750 g vetemjöl

Metod

Lägg surdegen i in bunke eller en liten plastlåda med lock. Häll på vatten och saltet och vispa tills slätt. Tillsätt hälften av mjölet och vispa ut det i smeten. Ta ur vispen, tillsätt resten av mjölet och blanda för hand till en homogen deg. Använd lite vatten i lådan för att inte degen skall fastna i botten. Lägg på locket och låt stå i rumstemperatur. Ngn gång då och då viker du degen från alla fyra håll och lägger åter på locket. Detta för att glutentrådarna skall bildas. Processen kallas för autolys.

När du har gjort detta några gånger under t.ex en eftermiddag så tippar du över degen i en ny låda med en mjölad bakduk i. packa in den väl, lägg på locket och ställ i kylen över natten. Den kan stå några dagar till och med.

När det är dags att baka så sätter man på ugnen, tar ut degen och tippar upp den på bänken. Skär av några matskedar och lägg i plastlådan och ställ åt sidan. Skär med hjälp av en degskrapa rutor av brödet, lägg på en plåt och snitta varje fralla.

Baka av tills de är klara. Frallorna funkar jättebra att frysa för att se tina efter behov varje dag. Nu är det dags att sätta nästa deg! Ta biten som du skurit av, och blanda ihop som ovan. Nu är du igång med ditt surdegsbak! Med enkla metoder kan du nu baka flera gånger i veckan!

Vill du se en video på hur detta går till så kan du hitta den här!https://www.worldonaplatter.se/media/

Hyr en privatkock i ditt eget kök…

Champagneglas vid Hyr en privatkock.

Klirrande champagneglas, gästernas sorl, och det bästa av allt, ni behöver inte stå och röja i köket! Hyr en privatkock till ert eget kök för din hemmamiddag med vännerna eller kollegorna.

Vi kommer överens om en meny som ni önskar med tillhörande dryckesförslag och andra arrangemang. Önskas hjälp med servering så löser vi självklart även det. Vi är på plats i god tid innan middagen, öppnar vinet och färdigställer det sista på menyn. Sen rullar kvällen på. Tallrikarna serveras vid bordet med presentation av vad som finns i glasen och på tallrikarna.

När middagen är över så har vi dukat av och tagit hand om disken och ordningen i köket är återställd. Sedan säger vi adjö och lämnar er och ert sällskap och ni kan fortsätta kvällen på bästa sätt.

Med mångårig erfarenhet som professionell kock så har jag hunnit med att samla inspiration från mina arbetsplatser på lyxhotell både i Sverige och i utlandet, såväl som ifrån diverse krogar och saluhallar och från mina många resor. Med personlig service och detta i bagaget så skräddarsyr jag middagen helt efter era önskemål på svenska eller engelska. Självklart tar vi även hänsyn till allergier och speciella önskemål.

Visst låter det trevligt?

Vill ni se lite mer av vad vi pysslar med? Kolla in på Instagram.

Kontakta oss här för att prata vidare om just er middagsbjudning. Hyr en privatkock i ditt eget kök!

Boka en privat kock för att laga din 50-års middag!

Jag anlitades förra helgen för att laga middag till en 50-årsfest. Vi bestämde en 3-rättersmeny på förhand som inkluderade lätt rökt röding med vit sparris, tryffelhollandaise och forellrom, helstekt lammytterfilé med grönsakspanache och tapenaderostad potatis. Desserten var en ”Death by Chocolate World on a Platter-style”. Min sommelier kunde även ge vintips i önskad prisklass. Kontakta mig nu för att boka en privat kock och skräddarsy en minnesvärd 50-års middag!

För mer information eller bokning, kontakta mig här! mer info eller bokning, kontakta mig här!

Matlagningskurs

Kikärter i airfryer, köksutrustning

Kikärtor som vi rostade i en airfryer!

Råvaror, matlagningskurs, huvudrätt

Några råvaror till kvällens huvudrätt på dagens matlagningskurs.
förrätt, pilgrimsmusslor, matlagningskurs
Kvällens förrät på matlagningskursen.
Kvällens förrätt.

Idag hade jag ett gäng härliga adepter på Electrolux som var jätteduktiga.

Förutom handledning med matlagningen så får de massa information och tips om all köksutrustning som vi använder.

Tillsammans lagade vi en tre rätters middag som de sedan fick avnjuta.

Gänget delas upp i en grupp för varje rätt, som sedan tillreds efter färdigskrivna recept. Vi testar airfryers, sousvide och massa andra metoder och grejor.

För att få veta mer om upplägg eller för bokning kika in här.

Äntligen!

Nu är vi igång igen efter den hemska pandemin. Igår hade var det dags gör ännu ett roligt event på Electrolux. Ett gäng med vitvaru & köks säljare ifrån en kedja avslutade en hel dags utbildning med ett roligt matlagningsevent.

Under min handledning så fick gänget (ca 30 pers) laga till och servera en 3-rätters meny och genom detta passa på att använda ugnar och utrustning i visningsköket. Fokus låg på ånga och sous-vide.

Gästerna lämnade tillställningen trötta, mätta och nöjda!

Nästa vecka kör vi ett nytt gäng med samma upplägg.

Hyr en kock

LAxtartar
En härlig förrätt.

Nu har jag avverkat ännu ett trevligt Hyr en kock eller hemma hos event. Trevliga människor och ännu ett fint hemmakök! Hur funkar detta? Jo, man kontaktar mig till exempel här, så diskuterar vi fram ett menyförslag som passar er och ett datum för detta. Sen får ni ett vintips till menyn så att ni hinner införskaffa valda drycker inför middagen. Jag kommer på utsatt tid med alla råvaror, tillreder maten och serverar denna vid bordet. Allt ni behöver göra är att sitta och njuta!

Företagsevent med World on a platter

Igår var jag ute på ett företag som hade bjudit in kunder och partners för ett ”Hemma hos” event på kontoret. Möten och mingel med mat och dryck. Jag levererade 4 olika mingelrätter, varav 3 stycken som var 100% växtbaserade till ett glatt och trevligt gäng. Tack för igår!

Plock & mingel levererat av world on a platter.
Bjud hem vännerna på en 3-rätters middag och låt oss göra jobbet! Kontakta mig här för mer info!