Baka surdegsbröd…

Baka surdegsbröd eller levainbröd om man så vill. Fantastiska frallor som är lätta att baka (när man lycktas få igång surdegen ordentligt) som verkligen mättar och är helt utan tillsatser.

Jag bakar detta så väl på jobbet i veckorna som hemma på helgerna. Lite pyssel är det men man får snabbt rutin på bakningen. Bra att tänka på om man vill baka utan tillsatser är att använda bra råvaror. Jag försöker att använda så bra mjöl som möjligt. Det vill säga mjöl utan massa tillsatser. Saltå kvarns mjöl funkar bra tycker jag, men får man tag på hantverksmjöl från mindre kvarnar som till exempel Warbro kvarn så fungerar det mycket bra också.

Jag upplever att mjöl med tillsatser inte fungerar så bra med surdegen då jag inte använder någon som helst industrijäst när jag bakar detta bröd. Nästa viktiga ingrediens är salt. Jag använder oraffinerat franskt havssalt från Atlantkusten. Saltet är lite grått och klumpigt med en fantastisk smak. Sista ingrediensen är vatten. Dessa tre beståndsdelar räcker för att baka surdegsbröd.

Första steget är att upp starta själva surdegen. Bra tips på detta finns här!

När denna är igång så kan man börja baka på den. Då börjar det roliga!

Storleken på hemmareceptet är som följer:

Recept

Ca 2-3 msk av den aktiva surdegen

5 dl ljummet vatten

25 g havssalt

750 g vetemjöl

Metod

Lägg surdegen i in bunke eller en liten plastlåda med lock. Häll på vatten och saltet och vispa tills slätt. Tillsätt hälften av mjölet och vispa ut det i smeten. Ta ur vispen, tillsätt resten av mjölet och blanda för hand till en homogen deg. Använd lite vatten i lådan för att inte degen skall fastna i botten. Lägg på locket och låt stå i rumstemperatur. Ngn gång då och då viker du degen från alla fyra håll och lägger åter på locket. Detta för att glutentrådarna skall bildas. Processen kallas för autolys.

När du har gjort detta några gånger under t.ex en eftermiddag så tippar du över degen i en ny låda med en mjölad bakduk i. packa in den väl, lägg på locket och ställ i kylen över natten. Den kan stå några dagar till och med.

När det är dags att baka så sätter man på ugnen, tar ut degen och tippar upp den på bänken. Skär av några matskedar och lägg i plastlådan och ställ åt sidan. Skär med hjälp av en degskrapa rutor av brödet, lägg på en plåt och snitta varje fralla.

Baka av tills de är klara. Frallorna funkar jättebra att frysa för att se tina efter behov varje dag. Nu är det dags att sätta nästa deg! Ta biten som du skurit av, och blanda ihop som ovan. Nu är du igång med ditt surdegsbak! Med enkla metoder kan du nu baka flera gånger i veckan!

Vill du se en video på hur detta går till så kan du hitta den här!https://www.worldonaplatter.se/media/

Bjud hem vännerna på en 3-rätters middag och låt oss göra jobbet! Kontakta mig här för mer info!